Merging House: A part of nature (Baan Pordee competition)

Design team:  Achawin Laohavichairat, Montakan Manosong, Peerapon karunwiwat

Nowadays, in our society, people do not have the sucient in their life. We have more demands more usable resources those we use in our life to respond the needs. In the day, when people working for money and then when finished, they eating in the outside and then go back home to sleep, so that mean the family have a few time to do the activities with each other, so something lost in our new life society, it is a happiness because there is no sufficient in our life.

For the concept of sufficient house, we purposed to design a “sufficiency house” follow our Majesty Theory that encourages people to have sufficient life and economize. By optimize using the resource from the nature, takes the advantage of the environmental surrounding and also land use.

According to the Sufficient Theory from our Majesty, we designed the planning by dividing each space to provide the function as agriculture space, residential space, and pond. So the planning in the house as a mix used spaces those are make the relationship between each space such as the living area is related with the pond and the landscape surrounding. We designed the house that encourages people to use the space outside building, so it will save the energy in the house. The overall that we designed following and based on the sufficient theory, and also optimized using the natural energy such as sunlight, wind ventilation.

So, this house will encourage people to interact with each space by connecting with the landscape between each function, it means the whole site will be a house. “The people will perceive, it is not a house, but people will be a part of the nature and also to be a part of sufficient life.” The materials that we provided for the house is a local material and easy to construct such as concrete column, wood oor and also the bamboo that is the friendly environment
material, we tried to keep the sense of the character in the material that make the house to be a part of the nature.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: