Participation asa exhibition WATER BRICK 2012

Our competition  project  “AMPHIBIOUS HABITAT” was installed at ASA WATER BRICK.

Advertisements

AMPHIBIOUS HABITAT: The growing of futuristic community (competition Final list)

Design team:  Achawin Laohavichairat, Montakan Manosong, Peerapon karunwiwat

According to the unstable delta condition as flooding situation in Thailand, it is caused by changing environment, we have many problems those occur in this case such as in term of lacking of the food and energy, transportation, supplement, something is not provided in this case, the existing networks are disconnected, changing of life process, so all of them are directly effect to our life. Our vision, we have designed the future living for unstable delta by using the ecology system by studying the behavior of mangroves system in term of life process how they adapt to live with changing of environment surrounding in two conditions as water comes up and down in term of physical as structure. So, we have designed the community that can adapt and support the unstable delta as changing environment by using the natural ecology system, the architecture can adjust to the proper activities and function follow the changing environment and provided infrastructure , urban facilities, energy management, pattern organization and living space to encourage the life process in unstable delta.

b1 award

coming soon

Lud-Mayom exhibition at ASA Water brick 2012

“Architectural school network on disaster rehabilitation”

“Participation in ASA Seminar 2012”  at Jupiter Hall

Lud-Mayom: Floating Relief Center

Klong Lud mayom floating market is very popular in tourism who loved to travel with the nature and interested in people life along with the water trading. Especially, this area stills keep the old image of market to the present, it makes Lud mayom market became to be popular with the simply image and invite many tourism come to contact the old market in Bangkok. Until market that has problem from flooding, and then this area have to close. The local people have to leave from their house. So, Lud mayom need to reconstruct and can grow up again by thinking how to beware and protect people from the nature disaster for decrease many problem in that time such as not enough habitat, food, and hope Lud mayom can help them from the difficult time.

Lud-Mayom floating market can be one place to help people who have a trouble by help them to has have habitat in short time, and be the center to distribute object to the people. The marker always open, in normal, the market will be the relax place, trading, and meeting for people. By the material will easy to find in the area and show the obvious image of the market such as pinewood, bamboo these materials can find around area and cheap so, it can decrease the money for construct and usage.

Merging House: A part of nature (Baan Pordee competition)

Design team:  Achawin Laohavichairat, Montakan Manosong, Peerapon karunwiwat

Nowadays, in our society, people do not have the sucient in their life. We have more demands more usable resources those we use in our life to respond the needs. In the day, when people working for money and then when finished, they eating in the outside and then go back home to sleep, so that mean the family have a few time to do the activities with each other, so something lost in our new life society, it is a happiness because there is no sufficient in our life.

For the concept of sufficient house, we purposed to design a “sufficiency house” follow our Majesty Theory that encourages people to have sufficient life and economize. By optimize using the resource from the nature, takes the advantage of the environmental surrounding and also land use.

According to the Sufficient Theory from our Majesty, we designed the planning by dividing each space to provide the function as agriculture space, residential space, and pond. So the planning in the house as a mix used spaces those are make the relationship between each space such as the living area is related with the pond and the landscape surrounding. We designed the house that encourages people to use the space outside building, so it will save the energy in the house. The overall that we designed following and based on the sufficient theory, and also optimized using the natural energy such as sunlight, wind ventilation.

So, this house will encourage people to interact with each space by connecting with the landscape between each function, it means the whole site will be a house. “The people will perceive, it is not a house, but people will be a part of the nature and also to be a part of sufficient life.” The materials that we provided for the house is a local material and easy to construct such as concrete column, wood oor and also the bamboo that is the friendly environment
material, we tried to keep the sense of the character in the material that make the house to be a part of the nature.

Concept pier (experimental design)